تصفیه هوا با لامپ یووی

تصفیه هوا با لامپ یووی

آیا واقعا تصفیه کننده های UV هوا تاثیری دارند؟

همواره آلودگی ها و آلاینده هایی در هوا وجود دارند که برای سلامت بشر مضر هستند. این آلودگی ها می توانند گاز های متصاعده شده در هوا، ذرات معلق کوچک یا میکروب ها و ویروس ها باشند. در حال حاضر وجود چنین عواملی در فضای خارجی کامل عادی است. حتی هوای منازل هم می توانند ملو از چنین آلودگی هایی باشند. به عنوان مثال تولوئنی که در رنگ مبلمان چوبی استفاده می شود، به راحتی تبخیر و در فضای منزل متصاعد می شود.

بسیاری از آزمایشگاه ها و اتاق های تمیز مراکز پزشکی و تحقیقاتی همیشه نیاز به هوایی با ذرات و آلودگی های بسیار پایین تر از سایر فضا ها دارند. بنابراین استفاده از تصفیه کننده های هوا مخصوص و لامپ های ضد عفونی کننده رایج بوده است.

اما زندگی روزمره انسان ها پس از مواجه شدن جهان با بیماری ویروسی کووید-19 کاملا دگرگون شد. قبل از انتشار این ویروس نیز بسیاری از بیماران نیاز ویژه ای به هوای پاک داشتند اما در جهانی که ویروس تنفسی ناشناخته مدام در حال چرخش بین انسان ها بود، نقش تصفیه کننده های هوا حتی در منازل هم بسیار پر رنگ تر از گذشته شد.

استفاده از نور UV از گذشته تا امروز روشی برای ضد عفونی کردن آب، سطوح و هوا بوده است. ممکن است کمی تعجب آور باشد که این فناوری می تواند به طور کلی کیفیت هوای منازل و سایر فضا های بسته را بالا ببرد. این که تصفیه هوا با لامپ UV چگونه عمل می کند و چقدر می تواند مفید واقع شود، موضوع بحث این مقاله است.

منظور از تصفیه هوا با نور UV چیست؟

دستگاه های تصفیه هوا با امواج پر انرژی و طول موج کوتاه 100 تا 280 نانومتر فرابنفش (UV-C light) برای غیرفعال کردن پاتوژن ها و میکروارگانیسم های موجود در هوا مانند کپک، باکتری و ویروس طراحی شده اند. در واقع هدف نهایی این دستگاه های تصفیه هوا کاهش آلاینده های هوای محیط های بسته است.

در بازار تصفیه کننده های هوای UV یا بلوک لامپ UV به فروش می رسند.

هنگامی که هوا از کنار لامپ های این دستگاه ها عبور می کند، در معرض مستقیم تابش میکروب کش یووی قرار می گیرد و به عبارتی ضد عفونی می شود.

بزرگ ترین نگرانی و بحث درباره ایمنی این دستگاه این است که، مولکول های ازن می توانند در طی این فرایند تولید شوند.

این لامپ ها عموما به تنهایی دستگاهی مستقل نیستند و به تجهیزات دیگری متصل می شوند تا کارایی بهتری را نشان دهند و اغلب در کنار سیستم ‌های فیلتراسیون هوا با راندمان بالا (HEPA) گنجانده می شوند. با این روش ذرات در فیلتر هپا به دام می افتند و از هوای خروجی حذف می شوند.

چگونه دستگاه های تصفیه هوا با لامپ یووی هوا را ضد عفونی می کنند؟

انرژی بسیار بالای نور UV-C می توانند روی سلول ها و مولکول های جذب کننده این نور تاثیر بگذارد. در واقع با تابش نور یووی به میکروارگانیسم ها، DNA که مسئول ادامه حیات آن هاست، تغییر می کند و دچار آسیب می شود.

بنابراین وقتی باکتری ها و ویروس ها در معرض این تابش قرار می گیرند، ماده ژنتیکی آن ها آسب می بیند و طی یک مکانیسم خود تخریبی، از بین می روند یا بی اثر می شوند.

قرمزی و التهاب پوست بدن انسان زمانی که در معرض تابش امواج فرابنش قرار می گیرد، پاسخی در برابر آسیب DNA است که در طولانی مدت می تواند منجر به سرطان پوست شود.

مطالعات متعددی در مورد روش ها و طیف انرژی مختلف نور های UV برای ضد عفونی کردن محیط به چاپ رسیده است.

با مطالعه مقالات چاپ شده در نشریات معتبر علم و تکنولوژی جهان مانند www.nature.com می توانید درباره مکانیسم عملکرد این دستگاه ها اطلاعت کامل تری به دست آورید.

خطرات دستگاه های تصفیه هوای UV

طی مطالعاتی نشان داده شده است که نور UV می تواند اکسیژن هوا را به مولکول های ازن تبدیل کند. این واکنش از طریق مکانیسم فوتولیز پیش می رود؛ به این صورت که امواج پر انرژی، پیوند بین دو اتم اکسیژن در مولکول O2 شکسته می شود و اتم های منفرد اکسیژن با سایر مولول های اکسیژن پیوند می دهند و ازن یا O3 تولید می شود. اما تولید کنندگان پس از بررسی این موضوع، با قرار دادن پوششی خاص روی لامپ یووی توانستند مانع از تولید اوزن شوند.

قطعا بلوک های لامپ یووی می توانند در ضد عفونی و تصفیه هوا موثر باشند. اما شما باید با در نظر گرفتن تمام جوانب مانند حجم فضا، بودجه ای که در نظر گرفته اید، مقدار انرژی مصرفی و … اقدام به تهیه دستگاه های تصفه هوای یووی کنید.

شما می توانید با دریافت مشاوره رایگان از کارشناسان شرکت رویان ایران، این دستگاه را با قیمت مناسب و کیفیت بالا تهیه کنید.

 

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *